in Новини
Създадена на 09 Декември 2023

dobrovolec 1По случай Международния ден на доброволеца  - 5 декември, в РСПБЗН – Кюстендил, представителите на Доброволното формирование към Община Кюстендил и домакините проведоха съвместно занятие за построяване на гасителни линии и работа с въздушно-дихателни апарати.

РСПБЗН – Рила, проведе съвместно занятие с Доброволното формирование в гр. Кочериново и учебно-демонстрационно занятие с Доброволното формирование в гр. Рила.

dobrovolec 2Представители на дирекцията бяха гости на ученици в Кюстендил и в Бобов дол, говориха за възможностите , който има желание да бъде доброволец, как да получи първоначална подготовка за участие в дейности, свързани със защита на населението при бедствия, пожари и други извънредни ситуации.
Директорът на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Св. Георгиев поздрави колегите си, които работят с доброволците, които са мотиватори на младите хора да изберат пътя на безкористната подкрепа и конкретна помощ, благодари им за мотивацията и професионалната помощ при подготовката на доброволците от формированията в областта, изрази увереност, че отдадеността на добрата кауза ще продължи да дава добри резултати, а партньорството между професионалните структури и доброволците ще продължи да се развива.

Той изпрати поздравление и до най-голямата общност от доброволци – ОС на БЧК, благодари им за партньорството и неугасващото желание да се образоват и да бъдат полезни в различни трудни ситуации и подкрепящи в добро!

dobrovolci-1
dobrovolci-2
dobrovolci-3
dobrovolci-4
dobrovolci-5
dobrovolci-6
dobrovolci-7
dobrovolci-8
dobrovolci-9

in Новини
Създадена на 06 Декември 2023

pravila 1Наближава Коледа и Новата 2024 година.При честването на предстоящите Коледни и Новогодишни празници не трябва да се подценява необходимостта от спазване на някои правила за недопускане на пожари.
От РДПБЗН - Кюстендил и и РСПБЗН в Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Рила апелират към всички празнуващи за повишено внимание и за спазването на основните правилата за пожарна безопасност. Ето техните препоръки:
pravila 21. Необходимо е да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди. Те трябва да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор.
2. Необходимо е евакуационните пътища да се поддържат свободни за преминаване, а изходите да са отключени.
3. По време на приготовленията за коледните и новогодишни трапези домакините не трябва да забравят да изключват нагревателните уреди.
4. Игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Необходимо е да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е изключително опасно.
5. Много от пиротехническите средства – бомбички, пиратки, фойерверки и други подобни, са пожароопасни. Те не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора.

pravila 3При устройването на елхите и използването на пиротехнически средства е необходимо:
• Елхите да се поставят на безопасно разстояние от пердета и други горими материали;
• Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни;
• Използваните ел. гирлянди и лампички не трябва да са самоделно направени. Същите не бива да се оставят включени без надзор
• Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места. Необходимо е да се разясни на децата опасността от детската игра с огън Оставянето на деца без надзор сами в жилищата, а още повече заключени е опасно.;
• Фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да не се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места;
• Складираните горими вещи и леснозапалими течности на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия;

Не забравяйте, че при пожар телефонът е 112.

pravila-1
pravila-2
pravila-3
pravila-4
pravila-5

in Новини
Създадена на 26 Ноември 2023

merki 1През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава рискът от пожари в бита. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.
За периода от 1 октомври до 21 ноември 2023 г. в Кюстендилска област са възникнали 2 пожара в жилищни имоти. Единият е причинен поради строителна неизправност в комин и неправилно ползване на отоплителни уреди, другият – поради самозапалване в комин.
За същия период на предходната година пожарите са били 9, а 6 от тях са нанесли материални щети. Няма пострадали хора.
РДПБЗН – Кюстендил, съветва да се спазват следните правила при експлоатация на отоплителните уреди през зимата:

merki 2Не оставяйте без наблюдение включени уреди!
При напускане на дома или офиса се убедете, че сте изключили уредите!
Не използвайте нестандартни или саморъчно направени уреди!
Никога не оставяйте горими предмети върху включени електрически уреди или в близост до тях, не ги използвайте за сушене на дрехи!
Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасност от обръщане – това е особено важно за обитателите, особено ако са възрастни, трудно подвижни или болни хора!

Ако не сте почистили комините, времето все още е благоприятно – не отлагайте!

РДПБЗН напомня, че спазването на правилата за пожарна безопасност е отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши както собствеността на хората, така и живота и здравето им!

При възникнал проблем звънете на тел. 112.