При пожар позвънете на телефон: + 112

Създадена на 17 Януари 2023

 

На 15 януари 2023 година възниква пожар в кв. "Румена войвода" - Кюстендил.
В резултат на навременната и бърза реакция на РСПБЗН - Кюстендил пожара е потушен.
Кметът на Кюстендил изрази благодарност и признателност към професионалната реакция и спасените хора от страна на пожарникарите.

Създадена на 21 Декември 2022

Ваканционният сезон е един от най-опасните периоди от годината за битови пожари. Добре е да обърнете внимание на посочените по-долу съвети, за да намалите риска от подобни инциденти.

 

pravila-1
pravila-2
pravila-3

РДПБЗН - Кюстендил пожелава Весели Коледни празници и Щастлива Нова 2023 година!

Обобщение: Пожарите в дома по време на ваканционния сезон са по-често срещани, по-скъпи и по-смъртоносни, отколкото, по което и да е друго време от годината. Според статистически данни (от предходни години) с повече от два пъти нараства броят на малките битови пожари около Коледа, спрямо средното ниво за цялата година, а около Нова година вероятността от пожар е двойна дори на тази около Коледа.

Когато се появят тези пожари, те нанасят повече щети: загуба на имот (по време на почивка опасността от пожар е 34% по-голяма), броят на смъртните случаи на всеки хиляда пожара е близо 70% по-висока. Когато източникът на пожара е силно запалим елемент като коледната елха, щетите по имуществото и заплахата за човешкия живот са още по-големи.

Нека да бъдем отговорни и недопуснем възникването на пожари!
 

 

Създадена на 25 Ноември 2022

През есенно-зимния отоплителен сезон се повишава риска от пожар в ежедневието ни. Най-често пожарите се причиняват в следствие на неправилно ползвани или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и от неизправни и непочистени комини.

За да не допуснем пожар е необходимо да спазваме следните правила.

Как да действаме в случай на възникнал пожар?

1.Да запазим спокойствие!

2.Да позвъним на тел. 112!

3.Когато се свържем с диспечера, кратко, точно и ясно да обясним:

– Къде е пожарът – адрес!

– Какво гори!

– Кой се обажда и телефон за обратна връзка!

– Има ли застрашени хора!

4.Изключете газта, електричеството, затворете вратите и прозорците.

5.При евакуация използвайте най-краткия, надежден и безопасен път.

6.За евакуация използвайте евакуационните стълбища или аварийните такива. В никакъв случай не използвайте асансьорите!

7.При преминаване през задимена среда или влизане в задимено помещение поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото с мокри кърпи. Движете се ниско приведени.

8.Ако пътят ви за евакуация е блокиран, останете в банята, а при невъзможност да стигнете до нея – в някои от стаите или на терасата.

– Уплътнете пролуките около вратата с мокри хавлии, чаршафи, одeяла, парцали и други подобни. По този начин ще забавите проникването на дима в помещението, където се намирате.

 

9.Ако е невъзможно да излезете от сградата, покажете се на прозореца или терасата, за да бъдете забелязани и за да можете да дишате чист въздух.

10.Ако дрехите ви се запалят, не бягайте, а веднага ги съблечете. Ако това не е възможно спрете, легнете и се търкаляйте.

11.Не се връщайте обратно в сградата, ако сте забравили нещо!

РДПБЗН - Кюстендил и Районните служби за пожарна безопастност и защита на населението в Кюстендил, Дупмица, Бобов дол и Рила Ви призовават:

Да бъдем отговорни към себе си, към близките и домовете си!