Областният управител инж. Пандурски: Големи благодарности към всички доброволци и институции, включили се в гасенето на пожара над селата Ресилово и Овчарци

Създадена на 27 Юли 2023

resilovoОбластният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски изказва специални благодарности към всички пожарникари, доброволци, ръководители на институции и техните екипи, включили се в борбата с огнената стихия, която се разрази във вторник следобед в горския район над сапаревобанските села Ресилово и Овчарци. Над 100 души са се организирали бързо и са стигнали навреме до стръмния и труднодостъпен терен в гората, за да потушават огъня веднага.

„Благодарение на бързата реакция и добрата координация между институциите, пожарът беше бързо локализиран и овладян. С оглед труднодостъпния терен, веднага бе изпратена необходимата техника и оказано пълно съдействие от всички институции. Десетки доброволци от общините Сапарева баня и Дупница също се организираха светкавично и се отзоваха да помагат в потушаването на огъня. Ръководството и служителите на Пожарна безопасност и защита на населението, на Югозападно държавно предприятие – Благоевград, градоначалниците на Сапарева баня и Дупница, кметовете на селата Ресилово, Бистрица, Самораново, Овчарци и Сапарево, ръководство и служители на Държавните горски стопанства в Дупница, Невестино и Самоков, на дърводобивните фирми „Валявица ВВМ“ и „Паничище лес“ – всички те действаха адекватно, смело и реагираха своевременно. Това е добър пример как трябва да работят институциите при една кризисна ситуация. Отново: големи благодарности към всички и поздрави за смелостта на доброволческите групи. Да си пожелаем да няма повече такива бедствия и Бог да ни закриля!“, каза инж. Александър Пандурски.

Стана ясно, че огънят е тръгнал от сечищен район, предстои да се разследват причините. Сред първите, които са реагирали и са се включили в гасенето на пожара, са били общински работници, доброволци и кметицата на с. Ресилово Мариана Доцина. На помощ ведната са се отзовали нейните колеги: кметовете на Сапарево – Йордан Йорданов, на с. Бистрица – Кирил Огненски, на Самораново – Райко Цветков и на Овчарци – Радостина Сусанина. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев също е бил на терен, заедно със служители от местната администрация. Общината е направила добра организация и е реагирала със своя техника веднага. От Планинската спасителна служба в Дупница също са изразили готовност да вдигнат дрон, за да се локализира по-бързо мястото на пожара.
Областният управител инж. Пандурски: Големи благодарности към всички доброволци и институции, включили се в гасенето на пожара.

27 юли 2023 година, Кюстендил