„ДА ОПАЗИМ РЕКОЛТАТА ОТ ПОЖАР“

Създадена на 11 януари 2024

Опазването на реколтата от пожари е отговорност на всички - на земеделските производители и на службите за пожарна безопасност. Превантивната дейност и стриктното спазване на нормативните изисквания благоприятстват  работата по пожарната безопасност. РСПБЗН - Кюстендил изпраща следното уведомление:

На вниманието на юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи

1. Да представят до края на месец април в РСПБЗН – Кюстендил схеми с разположението на засетите площи с житни култури, пожарозащитните ивици, пътищата за придвижване на пожарната техника и действащите водоизточници независимо от площта на засетите житни култури, съгласно чл. 13, ал. 1, т. 9 от Нар. № 8121з-968 за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

2. Преди започване на жътвата да поставят на видни места покрай площите с житни култури знаци за забрана на пушенето и паленето на открит в съответствие с Наредба № РД-07/8 от 2008 г. за минималните изисквания за знаци и сигнали за безопасност и/или здраве при работа(ДВ. бр. 3 от 2009 г. ), съгласно чл. 13, ал. 1, т. 10 от Нар. № 8121з-968 за правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

За неизпълнение на горецитираните точки юридическите и физическите лица, осъществяващи дейности в земеделските земи носят административно наказателна отговорност в размер:
- За юридически лица санкцията е от 500 до 5000 лева, съгласно чл. 265, ал. 2 от ЗМВР.
- За физически лица санкцията е от 200 до 2000 лева, съгласно чл. 265, ал. 1 от ЗМВР.

Необходима е бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност

При откриване на признаци на пожар търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение на тел. 112 !