Как да опазваме горите от пожар?!

Създадена на 12 Юли 2024

prevencia 23

На 11 юли 2024 година в двора на ЦРДУ „Св. Стилиян“, в град Кюстендил, експерти от Регионална дирекция по горите гр. Кюстендил проведоха занимателни игри с децата от центъра, свързани с опазване на горите от пожари и правилата за пожарна безопасност. Мероприятието се реализира съвместно с Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението гр. Кюстендил и ТП ДЛС „Осогово“. Инициативата е част от национална кампания за опазване на горите от пожари, инициирана от Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.

Инж. Димитър Здравков, заместник директор в РДГ Кюстендил откри инициативата и запозна малчуганите с основните правила за пожарна безопасност, както и с щетите, които огънят нанася на природата. Инж. Здравков подчерта специалната роля на лесовъдите, за намаляване вероятността от възникването на горски пожар и че в грижата за опазване на земеделските и горските територии от пожари е съвместна работа на горските структури с Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението.

prevencia 10

 

 

 

 

 

 

С помощта на експертите инж. Мария Христова и инж. Георги Стоичков от РДГ Кюстендил и инж. Емилия Иванова, ТП „ДЛС Осогово“ под формата на занимателни игри по метода „Горска педагогика“ децата научиха за най-честите причини за възникване на горски пожари и какви превантивни дейности извършват лесовъдите, за опазване на животните и природното богатство и правилата за безопасност в гората.

Експерти от Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението гр. Кюстендил запознаха децата отблизо с противопожарното оборудване. А по-късно малчуганите с особен интерес се докоснаха до истинската работа при гасене на пожари.

В края на мероприятието децата получиха сувенири и кадастрон, върху който с подръчни материали да изработят „своята гора“.

prevencia-10
prevencia-11
prevencia-12
prevencia-13
prevencia-14
prevencia-15
prevencia-16
prevencia-17
prevencia-18
prevencia-19
prevencia-2
prevencia-20
prevencia-21
prevencia-22
prevencia-24
prevencia-25
prevencia-26
prevencia-27
prevencia-3
prevencia-4
prevencia-5
prevencia-6
prevencia-7
prevencia-8
prevencia-9