“Доброволните формирования – от цел към реалност”

Създадена на 30 януари 2019

През изминалата 2018 година се затвърди добрата практика при провеждането на теоретични и практически занятия всяка РСПБЗН да планира включването на регистрираните Доброволни формирования(ДФ) на територията на общината.
При направената статистика се откроява една община с по-активно действащо ДФ през отчетния период – община Бобошево. Общият брой на доброволците в регистрираните ДФ към общините от област Кюстендил е 106.
Членството в доброволните формирования за подпомагане дейността на органите на НСПБЗН - МВР е на доброволен принцип. Тяхната дейност е регламентирана с Наредба за реда за създаване на доброволни формирования на територията на населените места и общините за подпомагане органите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи
С наредбата се определя редът за създаване на доброволни формирования на територията на населените места и общините за подпомагане органите на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи" (НСПБЗН - МВР) за: предотвратяване, ограничаване и ликвидиране на пожари; ограничаване и ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи; спасяване на хора и имущество.
През 2018 година са проведени от Оперативния център при РДПБЗН – Кюстендил, тренировки по Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, съгласно утвърден от областния управител план-график на органите на изпълнителната власт и съставните части на ЕСС на областно ниво. Резултатите показаха, че при 8 задействания на системата е постигнат резултат 87,47 % .

Работата с ДФ през 2018 година показва, че Доброволните формирования – от цел се превръщат в  реалност. РД ПБЗН - Кюстендил, както и РС ПБЗН изказват благодарност на всички членове на доброволни формирования и на всички общини  в Кюстендилска област за оказано съдействие по тяхното изграждане и функциониране .