Да не допуснем пожари в празничните дни

Създадена на 19 Декември 2018

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници РД ПБЗН - Кюстендил се обръща с апел към всички домакинства за:

- безопасно ползване на електрически, отоплителни и увеселителни уреди ,

-  да не се допускат пожари и

- да не се помрачават празниците,

Регионална Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението – Кюстендил, напомня, че е важно да се има предвид следното:

Особена бдителност в кухнята - сърцето на всяко домакинство

Отоплителните и нагревателни уреди да бъдат в изправност, да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор както в жилищата, така и на местата за празнуване – хижи, вили, комплекси, където ще празнуват повече хора.


По време на приготовленията за коледните и новогодишни трапези да не се оставят без надзор работещите нагревателни уреди.

Игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Важно е да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е изключително опасно.

Много от пиротехническите средства - така наречените бомбички, пиратки, фойерверки, са пожароопасни. Не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора.


Продължават проверките на РДПБЗН – Кюстендил, по обектите, където ще празнуват хората, за условията за евакуация и за създадена организация за пожарна безопасност, евакуационно осветление, системи за пожароизвестяване и изправност на пожарогасителните уреди. От особена важност е евакуационните пътища да са свободни за преминаване, а изходите да са отключени.

Запомнете отговора на следния въпрос: Как да се държите в екстремни ситуации?

Запазете самообладание, действайте без паника!

Паниката (ирационалният страх) може да възникне дори тогава, когато няма реална опасност, но хората въпреки това се поддават на масова психоза. При паниката мнозина губят съзнание и способност правилно да възприемат и оценяват обстановката. Повечето хора, по правило, се движат хаотично и се стремят по-бързо да избягат от реалната или мнимата опасност.

РД ПБЗН - Кюстендил пожелава весели празници!