„Много добре работеща дирекция, с добре структурирана и подредена дейност“

Създадена на 04 февруари 2019

В края на месец януари 2019 година РС ПБЗН – Кюстендил направи отчет за 2018 година - представен от директора, комисар Светослав Георгиев.
Равносметката за изминалата година е положителна. Оценката е „Много добре работеща дирекция, с добре структурирана и подредена дейност“ изразена в становището на директора на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ от ГД ПБЗН – МВР ст. комисар Ал. Джартов.
Предлагаме Ви да се запознаете с основни изводи от отчета:
Основен приоритет в дейността на РДПБЗН – Кюстендил, през годината бе осигуряване на надеждна защита на населението и инфраструктурата при пожари, бедствия и други извънредни ситуации, както и ефективното управление на ресурсите и подобряване на административното обслужване за бизнеса и гражданите, отчете комисар Светослав Георгиев, като подчерта, че са постигнати добри нива на координация и сътрудничество с местните власти.
Дейността е оптимизирана, усилията са насочени към повишаване на общественото доверие към структурата и превантивната култура у населението за логично поведение при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и прилагане на необходимите защитни мерки.
През 2018 г. в ОЦ при РДПБЗН – Кюстендил, са регистрирани 1060 сигнала за произшествия, срещу 1283 през 2017 г. Намалението е със 17,4 %, основен дял при произшествията си остават пожарите – 709, което представлява 66,89 % от общия брой произшествия за периода. Второ място заемат помощните операции - 278 или 26,23 %, следвани от СД – 38, или 3,58 %, лъжливите повиквания са 30, или 2,83 % ,и дежурствата са 5 – 0,47 %.
Пожарите нанесли преки материални загуби са 160 или 22,6 % от регистрираните, а пожарите без материални загуби са 549 (77,4 % от регистрираните пожари).
Причините за възникналите пожари с материални загуби през отчетния период се разпределят, както следва: „късо съединение”, „в процес на установяване” и „небрежност при боравене с открит огън”.
От пожарите със загуби през отчетния период най-голям е относителният дял на пожарите в „жилищно стопанство”, следвани от „транспорт, складиране и пощи” – устойчива тенденция през годините. Изводът е, че са най-много пожарите със загуби е в обектите, в които не се осъществява държавен противопожарен контрол.
При пожарите без материални загуби има значително намаление спрямо 2017 г. с 23,54 %. По-малкият брой на пожарите в сухи треви е в резултат на кампанийната дейност, която се осъществява, чрез средствата за масово осведомяване за спазване на добра противопожарна култура. Друг фактор, който влияе на статистиката, е че годината бе благоприятна в това отношение.
При пожари през 2018 г. са загинали трима граждани. Загиналите са в пенсионна възраст. Това показва, че най-уязвимата група от хора са възрастните, които много често са самотно живеещи и трудноподвижни. Пострадалите граждани при пожари през 2018 г. са шест.
Основна причина за пожарите със загинали и пострадали е небрежността на гражданите, липсата на култура по отношение на спазването правилата за пожарна безопасност и изградени навици за действие при възникване на пожар. Поради това, усилията на органите за ПБЗН са насочени, чрез превантивна дейност в тази насока за повишаване противопожарната култура на населението и недопускане възникването на пожари, посочи в отчета си комисар Георгиев.
Със 17, 4% са намалели сигналите за произшествия постъпили в Оперативния център на Регионална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението- Кюстендил. Пожарите нанесли преки материални загуби са 160. Загинали са трима души, възрастни хора. Основна причина за пожарите със загинали и пострадали е небрежността на гражданите.

Комисар Георгиев благодари на всички служители, доброволни формирования и дългогодишни и традиционни партньори на РД ПБЗН - Кюстендил за тяхната всеодайност и ползотворно сътрудничество.
Гости на годишния анализ на дейността на РДПБЗН- Кюстендил бяха директорът на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ при ГДПБЗН ст. комисар Ал. Джартов, зам. директорът на ОДМВР – Кюстендил, комисар Веско Рангачев, зам.областният управител Матей Попниколов, ръководителят на областната структура на БЧК д-р Емилия Кацарска.