Пожаротактическо учение в Осоговската планина

Създадена на 17 Декември 2019

На 17 декември 2019 година се проведе пожаротактимеското учение в Осоговската планина. То се организира от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Кюстендил и е на тема „Действия при възникнало бедствено положение в туристически обекти в планината и населено място поради трудни зимни условия”.

В учениетосе включиха сили и средства на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция „Гранична полиция”, Център за спешна медицинска помощ, БЧК – Кюстендил, Планинска спасителна служба и Областно пътно управление.Участват представители на сектор СОТ при Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Благоевград. Учението се проведе със съдействието на Държавно ловно стопанство „Осогово”.
Участваха 65 пожарникари, спасители, лекари и доброволци. Акцията се състоя в местността „Три буки“ в Осоговската планина.
Учението бе разделено на три модула, като в първия трябваше да се спасяват бедстващи хора в два хотела и едно село, във вторият модул се оказа помощ от планинските спасители на бедстващ човек със счупен крак, а в третият модул се оказа съдействие при изваждането на кола от дере.
Ето становището на началник сектор към РДПБНЗ Наско Васев: „Учението симулира бедстващи хора поради обилен снеговалеж. Пътищата до там са затрупани от паднали дървета от тежкия сняг, има затънали автомобили на гостите, които са били в хотелите.

Днешното учение е да направим координацията и взаимодействието между различните части на единната спасителна система, които могат да действат при такава ситуация и да демонстрираме техниката, която ще се ползва. Техниката, която се използва е предимно високопроходима техника, оборудвана с вериги за движение в сняг.Днешната обстановка не позволява това да се случи, тя има възможност и на гуми да се кара тази техника“.
В учението се включи и кучето „Вегас“ към Планинската спасителна служба- Кюстендил.„Зададено е, че един човек е изгубен. Ще пуснем кучето да го намери, след като бъде намерен човека, ще кажем какво е неговото общо състояние и дали се нуждаем от помощ хора да дойдат да го пренесем или той ще може да слезе на собствен ход.

Пострадалият ще е със травма в коляното, фрактура най- вероятно и фрактура на лакътна става. Много са полезни тези обучения защото координацията става много по- добра между различните институции в бедствени ситуации“, заяви спасителят Радослав Наков.

 

p-t-u4enie-1
p-t-u4enie-2
p-t-u4enie-3
p-t-u4enie-4
p-t-u4enie-5
p-t-u4enie-6