Полезни съвети за безопасност през отоплителния сезон

Създадена на 13 Декември 2019

По време на отоплителен сезон се увеличават причините за възникване на пожар. Необходимо е да засилим нашата бдителност и стриктно да спазваме Правилата за безопасно ползване  на ел. уреди или отполителни уреди на твърдо гориво.

Ето какво показват данните:13 пожара в битовата сфера са възникнали в Кюстендилска област от началото на отоплителния сезон - от 01.10. до 12.12.2019 г. От тях 9 са без преки материални загуби, 4 пожара са нанесли преки материални загуби.
Изводът; Отново и през този отоплителен сезон броят на пожарите се запазва, като най-честите причини за възникването им са неправилно ползване на отоплителни уреди – 1, строителна неизправност – 2 , и самозапалване - 10, в комините на жилищните сгради.
За периода вследствие на късо съединение в отоплително одеяло е загинал възрастен човек.
В сравнение със зимния сезон на 2017/2018 г. за същият период броят на пострадалите и загиналите хора са: 1 пострадал и 2 загинали. През отоплителния сезон на 2018/2019 г. няма пострадали и загинали хора.

На всички ползватели на отоплителни уреди напомняме за следните Правила.

ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЕЛ. ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ:
Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!
При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!
Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!
Борбата с вирусите започва, на фронта излизат фитоимуномодулаторите!

ОБЩИ ПРАВИЛА ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО:
Не допускайте използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива.
Под печките за твърдо гориво осигурете негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50см и 25см встрани, с борд 1см.
Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.
Проверете стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Прогорели (пробити) такива, незабавно се подменят с нови.Осигурете ревизионните отвори към комина със стандартно изработени метални розетки.
Ревизирайте комините които ще експлоатирате през зимата – те се изграждат задължително от негорими материали. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията, така също и вградени горими материали. Ако не сте почистили комините от налепи и сажди, направете го веднага. Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани.
Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи, и др. горими и леснозапалими материали.


 Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките Ви хора.

РД ПБЗН - Кюстендил РС ПБЗН - Кюстенди, РСПБЗН - Дупница, РС ПБЗН - Бобов дол и ПС ПБЗН - Рила - Ви пожелава весели празници!