Да бъдем отговорни

Създадена на 12 март 2019

РД ПБЗН – Кюстендил се обръща с призив към населението за активно отношение към мерките за пожарна безопасност.

Данните от периода 1 – 10 март 2019 година са тревожни. Ето какво показва статистиката:

Пожар след пожар в област Кюстендил, вече има и 6-ма глобени. 65 пожара са гасили екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област в края на миналата седмица – 9 и 10 март 2019 година. Само в неделя пожарите са засегнали площ, надхвърляща 1000 дка. За последните дни са съставени 6 акта по ЗМВР на причинители на пожари, законът предвижда глоба за това от 200 до 2000 лв.
Повечето от пожарите са причинени поради небрежно боравене с открит огън. Голям пожар засегна около 150 дка в землището на село Ръсово. При пожар в с. Бистрица е засегната плевня, изгорели са дърва за огрев, 1 т жито, ярмомелка. Небрежно боравене с открит огън е причинило пожар в селскостопанска постройка в кюстендилския кв. „Колуша“, постройката е изгоряла. Небрежност е и причината за пожар в землището на село Ръсово - огънят е обхванал 150 дка  гора - низово, изгорели са колесна каравана, плевня и стара къща. Няма пострадали хора.
Небрежно боравене с открит огън  в сухи треви в землището на с. Соволяно е причинило пожар, изгорял е лек автомобил; при пожар в землището на с. Раненци е пострадал 84-годишен мъж, без опасност за живота е, пожарът е причинен поради небрежно боравене с открит огън. 
 При пожар в Кюстендил са изгорели лек автомобил, фургон с шлосерски инструменти и електромотори, 5 куб. м дърва за огрев.

РД ПБЗН напомня, че в България е абсолютно забранено "паленето на стърнища". Забраната се отнася както и паленето на огън на открито във ветровито време. Забранено е изхвърлянето на фасове и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа. Ако палите огън в собствения си двор също трябва да обезопасите със съдове с вода и пясък. Забранено е да се пали огън и между блоковете, и в близост до паркирани автомобили.

За да опазим природата и нашите домове е необходимо стриктно да спазваме правила за пожарна безопасност.

Да бъдем отговорни и бдителни!