Да не допуснем пожари

Създадена на 21 февруари 2019

Повишаването на температурите през последните дни на февруари е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. РДПБЗН-Кюстендил призовава за повишено внимание заради опасност от пожари .

Повишаването на температурите през последните дни е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. Продължава паленето на отпадъци и сухи треви. Това е нарушение на нормативната уредба, водещо до сериозни последици за горския и полски фонд.
Данните за дните 16- 21 февруари2019 година показват рязко увеличаване броят на пожарите в Кюстендилска област. А статистиката от началото на месец февруари на 2019 г. -също предизвиква тревога - възникнали 96 пожара в областта ни - от тях 1 е в горското стопанство, извън урбанизираните територии са 4 пожарите с преки материални щети, 26 са пожарите без преки материални загуби в урбанизирани и 65 в извън урбанизирани територии.
При възникналите пожари с материални загуби, са засегнати 70 000 кв.м полски територии, при пожарите без материални загуби - сухи треви и храсти в извън урбанизирани територии, стърнища, отпадъци, са засегнати 1 761 461 кв.м територии.
Своевременно се вземат превантивни и наказателни мерки.
Съставени са 3 акта на граждани по ЗМВР за установяване на административни нарушения за изгаряне на сухи растителни отпадъци( административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР е от 200 до 2000 лв).

Регионална дирекция  Пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) - Кюстендил, отново напомня, че за недопускане възникването на пожари е задължително спазването на основните правила:
- абсолютно ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници;
- не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.
РДПБЗН - Кюстендил призовава за повишено внимание заради опасност от пожари.Нека не допуснем пожари в предстоящите пролетни месеци. Ако сте свидетел на пожар, съобщете незабавно на тел.112.

Да опазим природата и нашите домове и дворове!