Седмицата на пожарната безопасност

Създадена на 13 септември 2017

От 11 до 15 септември 2017 г.  се провежда  „Седмица на пожарната безопасност”, а на 14 септември  е честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР.
На 14 септември се е състояло едно от най-значимите събития в историята на пожарното дело в страната, което има значение за неговото развитие. На тази дата през 1905 г. в столицата е открит Първият пожарникарски събор на пожарните команди. По решение на събора оттогава в продължение на десетилетия 14 септември се е чествал като национален патронен празник на пожарните команди.
Седмицата на пожарната безопасност е обществена кампания сред населението с информационно разяснителен характер за смисъла и ефективността на мерките за недопускане на пожари и ограничаване на последствията от тях; ролята и значението на взаимодействието с органите на местната изпълнителна власт и необходимостта от оказване на съдействие от страна на населението при потушаването на възникналите в поземления и горския фонд пожари, засилена превантивна и административно-наказателна дейност на органите за ПБЗН.
Предпразничните прояви на служителите на РДПБЗН на 12 септември 2017 г. продължиха с демонстрнации в детските градини „Май“, „Мечта“ и „Еделвайс“ в Кюстендил, в детските градини „Доктор Теодора Миладинова“ в Рила и „Ален мак“ в Кочериново.
При посещението в детските заведения онеборците проведоха обучение с работещите там за верно поведение в ситуация на пожар и боравене с прахов пожарогасител. Децата  от ДГ „Май“ ги посрещнаха с музикална програма, подариха им изработени от тях картички по случай предстоящия професионален празник на служителите от ПБЗН. Децата от ДГ „Мечта“ бяха подготвили тематична изложба, художествена програма демонстрация – спасяваха обитатели на горската детска градина.

Навсякъде най-вълнуващо беше запознаването с екипировката, личните предпазни средства на пожарникарите и… колите им. Разгледаха ги, пуснаха водни струи.
Служителите на РСПБЗН – Дупница, имаха тренировачно демонстрационно занятие  с местното доброволно формирование – оказваха помощ и спасяваха хора при ПТП, спасяване с въже и гасене на пожари с пожарогасителни уреди. Гости на демонстрацията бяха деца от Дупница и ветерани пожарникари.

sedmica-01
sedmica-02
sedmica-03
sedmica-04
sedmica-05
sedmica-06
sedmica-07
sedmica-08
sedmica-09
sedmica-10
sedmica-11