Добра оценка за работата на РСПБЗН Кюстендил даде Главен комисар Николай Николов

Създадена на 28 февруари 2017

Добра оценка за работата на РДПБЗН – Кюстендил даде Главен комисар Николай Николов.
Днес - 9 февруари 2017 година директорът на РДПБЗН – Кюстендил,  комисар Светослав Георгиев представи пред служителите си  отчет-анализа за дейността на дирекцията  през 2016 година. Гости  на отчета бяха директорът на ГДПБЗН – МВР, главен комисар Николай Николов, директорът на ОДМВР – Кюстендил,  старши комисар Елиан Стамболийски, директорът на БЧК в Кюстендил доктор Емилия Кацарска
„Оценката ми е висока, защото въпреки тежката обстановка миналата година породена от високите температури всички успяха да се справят със задачите си.Координацията на ниво община  и областна управа даде своите резултати, за разлика от други години, когато имахме по един, два пожара в Рила, които гасехме по 3 седмици, миналата нямаше. Това се дължи и на добрата превантивна работа и на много доброто взаимодействие с горските стопанства – особено с Югозападното държавно предприятие.Те инвестираха много в купуването  на нови пожарни автомобили, ние им дадохме 9 , които те ремонтираха и на практика направиха горска пожарна служба. . Приоритетите ни през тази година ще бъдат насочени към повишаване на професионалното обучение, към подобряване на битовите условия за работа, осигуряване на лични предпазни средства и разбира се към намаляване  на риска от бедствия и опазване качеството на живот на хората”, заяви Главен комисар Николай Николов


 През изминалата година поделенията на РДПБЗН  са реагирали на 1140 сигнала за произшествия, срещу 1112 за 2015 г. Налице е увеличение с 2,5 %. През изминалата година са възникнали 795 пожара,нанеслите преки материални загуби са 204, което е 17,9 % от регистрираните произшествия. Делът на пожарите без материални загуби е 51.8% от всички произшествия или 591пожара.Извършени са 320 спасителни дейности, което съставлява 28% от всички отработени произшествия. 25 са подадените лъжливи сигнали.При пожари са загинали 8 граждани, а други 8са пострадали, което е двойно увеличение в сравнение с 2015 г.
             
Анализът на причините за възникналите пожари с материални загуби през отчетния период показва, че най-често пожарите са възникнали вследствие на „Небрежност при боравене с открит огън”, следвани от „Късо съединение”.


   Анализът на пожарите със загуби през 2016 г. по отрасли показва, че най-значителен е делът на възникналите пожари с материални загуби в отрасъл “Жилищно  стопанство” – 39%, следвани от тези в сферата “Транспорт, складиране и пощи” – 23%. Основни предпоставки за тяхното възникване са небрежни човешки действия и нарушени правила за противопожарна безопасност при експлоатация на отоплителни и нагревателни прибори.