Нови младежи противопожарни отбори "Млад огнеборец"

Създадена на 25 февруари 2021

Започна сформирането на нови младежки противопожарни отбори (МПО) " Млад огнеборец" в училищата на Кюстендилска област. Приемът в МПО е на доброволен принцип, като изискването е децата да са на възраст от 12 до 16 години. За приемане в отрядите младежите подават до директора на съответното училище молба за участие и декларация за съгласие от родителя.
Изграждането на нови МПО в училищата започва в началото на всяка учебна година. Поради панемичната обстановка в страната това бе изместено. за края на месец февруари т.г.
Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с РУО – МОН. Практическата подготовка и спортно-състезателната дейност се провеждат от инструкторите и от водачите на отборите – определени педагогически лица от учебното заведение.

Движението Младежки противопожарни отряди (МПО) “Млад огнеборец” е с международен характер. В България то е възстановено в началото на учебната 1999/2000 година по разработен Примерен устав, включен в Указанията на Министерство на образованието и науката (МОН), за организация на дейността в системата на предучилищното и училищното образование.

Основната цел на младежкото движение е повишаване на физическата дееспособност на младежите и развиване на трайни практически умения и готовност за правилни действия при пожари и бедствия.

Документите на новосформираните МПО "Млад огнеборец" е необходимо до 8 март 2021 година да се представят в районните служби ПБЗН . За РД ПБЗН - Кюстендил това са РС ПБЗН - Кюстендил, РС ПБЗН - Дупница, РС ПБЗН - Рила, РС ПБЗН - Бобов дол.