Кампания за превенция на горските пожари

Създадена на 02 август 2018

Агенцията по горите постави началото през месец май 2018 година на  информационна кампания за превенция на горските пожари
Община Кюстендил се включи в нея, като за това се използва  пожаронаблюдателна кула, въведени са дежурства и са подготвени информационни брошури за превенция на горските пожари. Ето и по конкретна информация от община Кюстендил:
С цел превенция на пожарите,  под ръководството на  Анелия Алексова, главен лесничей към Община Кюстендил до края на годината са въведени дежурства в общинските горски територии. Общинските гори в Кюстендил заемат площ от 4876 хектара, като сред тях преобладават иглолистните насаждения. Това са и най-лесно запалимите територии, позволяващи бързо разрастване на пожарите на големи площи, завихряне на огъня, прехвърляне на искри на големи разстояния и образуването на нови огнища. На кметовете и кметските наместници са предоставени материали, чрез които да бъде запознато местното население с опасността от пожари, с правилата и забраните за запалване на растителни остатъци.

Община Кюстендил разполага и с пожаронаблюдателна кула за превенция на горските пожари. Кулата е разположена на територията на село Лисец. Тя е оборудвана със специализирана техника. Предава се директна картина към дежурния в оперативния щаб, както и звуков сигнал при регистриране на по-висока температура и засичане на дим.
Три информационни брошури срещу горски пожари се разпространяват от горските инспектори в Кюстендил. Главен организатор за това е инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Тези брошури са свързани с правилата, които трябва да бъдат спазвани за защита на горите от пожари. „Отправям апел към всички – да пазим горите. Стопаните да не палят огън в земеделските земи, когато те искат да почистят площите, защото около 90% от горските пожари възникват от запалване на земеделски земи”, каза Здравчо Тодоров. От началото на годината има регистрирани по-малко горски пожара на територията на областите Кюстендил и Перник, в сравнение с предходната година.

Горските инспектори продължават да извършват проверки, както и превантивна дейност във връзка с жътвената кампания, повечето туристи в горите и други.