При пожар позвънете на телефон: + 112

Как да се предпазим от мълния – полезни съвети

Лято е и внезапните гръмотевични бури с мълнии въобще не са рядкост. Ако сте навън, сред природата, това става още по-опасно. Затова ето няколко съвета от експерти за това как да се предпазите.

- По време на гръмотевична буря не бива да палите печка на дърва и въглища и не бива да се намирате в близост до огън.

- В случай на гръмотевична буря в селските райони е задължително да се затворят всички комини и отдушници, както и вратите и прозорците.

- Трябва да се помни, че мълнията често удря проводниците, опънати между стълбовете. Затова по време на гръмотевична буря не бива да говорите по телефона.

- Избягвайте да се доближавате до прозорци, електрическо окабеляване, гръмоотводи, улуци и антени. Ако е възможно, изключете телевизора, радиото и другите електрически уреди в дома си.

- Светкавицата е особено опасна, ако почти веднага е последвана от гръм. В този случай трябва спешно да вземете предпазни мерки.

- Ако гръмотевичната буря ви свари в гората, можете да се скриете край ниски храсти. Не стойте близо до високи дървета, особено до борове, дъбове и тополи, които най-много привличат мълниите.

- Препоръчително е ако сте до воден басейн да се отдалечите от брега.

- Ако сте на мотор или колело веднага слезте от него и се отдалечете на най-малко 30 метра. Потърсете естествена вдлъбнатина в земята, като седнете и обгърнете с ръце краката си.